Terug

WAT KAN JIJ DOEN?

Ook jij kan met kleine veranderingen elke dag bijdragen aan minder waste, minder plastic en minder CO2. Maar hoe precies? Daarvoor verzamelen we hier een pak handige tips.

Tip van Sofie uit Tervuren

Maak tapenade van restjes groenten. In de mixer met olijfolie, look en Provençaalse kruiden en klaar, dippen maar!

Tip van Frederik uit Kortrijk

Van groenten en fruit kan je bijna alles opeten, het is een kwestie van gewoonte. De bladeren van broccoli of radijzen of het loof van wortelen doen het goed in salades of soep.

Tip van Mathias uit Mol

Knip verpakkingen open voor je het weggooit. Het is verrassend hoeveel saus er nog in een “lege” fles mayonaise kan zitten.

Tip van Yakina

Graag wat meer plantaardige yoghurt zonder Soja. Kokosyoghurt, amandelyoghurt... Met of zonder fruit.

Tip van Anouk

Champignonbakjes vervangen!

Tip van tilly

geen reclamestickers op appels, bananen enz! of composteerbare met vergankelijke lijm. Geen stickers meer in de vuilbak, maar ook niet op de composthoop!

Heb je zelf een goede tip?

Dan horen we het graag! Zo werken we samen stap voor stap aan een kleinere ecologische voetafdruk.

Maximum 400 tekens.

Tip van Matty

Druk kassaticketjes enkel af op vraag van de klant. Nu belanden de meesten in de vuilbak. Niet meteen een plasic besparing, maar wel een enorme verspilling minder.

Tip van Frank

ipv bereide gerechten Delhaize in plastic zakjes te verkopen, zouden jullie er beter aan doen die in een schaaltje aan te bieden .

Tip van Veronique

De facturen bij thuislevering zijn op wit papier én enkelzijdig geprint. Je zou enorm veel besparen aan papier (én aan geld) indien je dit dubbelzijdig doet.

Tip van Ellen

Kijk eens naar witte eieren ipv bruine eiren! Ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. Deze eieren lieft wel vrije uitloop en ook in karton verpakt.

Tip van Wannes

Verkoop van misvormde groenten die anders weggesmeten worden aan goedkopere prijzen.

Tip van Wannes

Geen plastiek meer in broodzakken van de bakkerij. Vlees verpakken in zachte plastiek/papier ipv de harde plastiek schaaltjes. Zaken slechts 1 keer verpakken ipv individueel verpakt in een grotere verpakking. Alternatieve verpakking voor de verse sushi. Mogelijkheid tot de aankoop van kaas/vlees in herbruikbare verpakkingen/doosjes.

Tip van Wendy

Koop bamboe oorstokjes i.p.v in plastic. Koop shampoo, conditioner en zeep in blokken i.p.v in plastic flessen. Koop drank in glazen flessen i.p.v. in plastic flessen.

Tip van didier

Geen dubbele plastiek rond producten ,wafels en andere koeken kunnen ook in karton doosjes alsook veel snoep , papierfolie kan rond groenten en fruit .....Geen sausen in plastiek tubes aanbieden enkel glas of karton verpakking versie verkopen.

Tip van didier

Bij elke thuislevering bestelling ,een soms naar een milieu doel - bomen planten .... enz

Tip van didier

Pmd zakken voorzien voor je aanboden producten die weer kunnen aanbieden containers shop ,en zo delhaize zijn eigen green cyclus creëert ,en de klant zo een percentje afslag krijgt bij terug inlevering. zo zet je mensen aan te sorteren en dingen niet te dumpen op straat

Tip van didier

Bij thuislevering , de hervulbare zaken ter plekke aanvullen ,zoals melk -softdrinks-enz , kan ook in winkels https://www.youtube.com/watch?v=oJK70Ry7htc kan dus ook voor andere dranken

Tip van didier

Thuislevering door winkel in de buurt

Tip van May

wij gebruiken heel dikwijls onze zelfde broodzak en de bruine zakken voor groenten en fruit. nieuwe barcode over het vorige en hop ... weer een zak gespaard.

Tip van Ilona

Begin eens bij de fabricanten. Waarom moeten sommige producten in zoveel verschillende maten bv Coca Cola, Cecemel.

Tip van Karen

Pastinaken los verkopen ipv in plastiek.

Tip van keith

mettez une bouilloire sur un radiateur pendant la nuit, le matin l'eau sera quelque degrés en plus , =moins de calories pour chauffer

Tip van Colette

Huishoudhandschoenen zijn steeds verpakt met een linker en een rechterhandschoen. De rechtse begeeft het steeds, de linkse nooit...Apart te koop aanbieden om niet steeds met de linkse te blijven zitten.

Tip van Marie Paule

Veel meer witte eieren...zijn veel ecologischer dan bruine!!

Tip van Marie Paule

Betere en meer fietsrekken aan de winkel!!

Tip van Els

De chocolade truffels zijn 2 keer verpakt in plastic, 1 keer binnen kartonnen doos en 1 keer er rond. Zou er 1 weglaten

Tip van Anne

Vendre aussi des shampoings sous forme de pain (comme du savon) plutôt qu'uniquement des shampoings liquides dans des contenants en plastic (ex la marque Lush)

Tip van Freddy

Na de fantastische nutriscore-kortingen, is het misschien een goed idee om vanaf januari vergelijkbare kortingen toe te kennen op producten zonder verpakking, zodat de aandacht van de klant ook op dat aspect gericht wordt. Of op producten die géén intercontinentale reisweg tot de winkelrekken achter de rug hebben.

Tip van Julienne

Doe je boodschappen met de fiets. Zo is je verplaatsing klimaatneutraal. Bovendien koop je kleinere hoeveelheden tegelijk, zodat er minder producten vervallen bij jou thuis. En je let meer op de verpakking, licht, herbruikbaar of recycleerbaar.

Tip van liesbeth

voor shampoo, douchegel en vloeibaar wasmiddel: hervulbare flessen en navullingen aanbieden. Eventueel andere schoonmaakproducten. Voor ecover kan je een navulstation worden.

Tip van Inge

Laat alle Delhaize winkels meedoen aan de too good too go app.

Tip van Thorben

Optimaliseer de plaats in de bakken van groenten en fruit. Bv. bij de Datterino tomaatjes die steken nu per 8/10 in een bak maar daar kunnen er nog gemakkelijk 2 extra bij. Ga eens na bij welke producten dit nog zou gaan. De kleine kerstomaatjes die komen vaak nog in karton binnen, laat deze ook in een bak binnenkomen.

Tip van Resi

Veel frisdranken nog steeds enkel in plastic flessen. Ik neem bruiswater in glazen flessen en doe er wat citroen(smaak) bij en wat Tagatesse vloeibaar. Das direct ook al veel gezonder in vergelijking met suiker en aspartaam. Hopelijk de Tagatesse vloeibaar binnenkort ook bij Delhaize ...

Tip van Ingrid

Geen jeton hoeven te gebruiken voor de winkelkar...ze zijn uit plastiek of metaal ! Bovendien tijd besparend en leuker dan telkens te moeten sukkelen om er eentje te vinden.

Tip van Manon

De instant BBQ grill ( merk Sol) niet meer verkopen. Wat een verspillend product! uit aluminium ( moeilijk recycleerbaar) 1 keer te gebruiken en dan weggooien.

Tip van Eline

Pastas, granen en ontbijtgranen niet in plastic, maar een mogelijkheid om deze zelf uit containers te halen zoals in de kleinere zero-waste winkeltjes.

Tip van Nara

Maak en hoek in de winkel waar je verpakkings looze producten kan koopen Zo als pasta,rijst,melk,cornflakes Nara 14 jaar

Tip van Jessica

Een aparte afdeling voor BIO groenten en fruit zodat deze ook plastic-vrij verkocht kunnen worden.

Tip van Gaëtan

Twee foto's van een praktijk waar dringend iets moet aan gedaan worden (foto's zie FB) . Er wordt bij sommige producten 2/5de tot de helft teveel verpakking voorzien voor een bepaalde hoeveelheid voedingswaren. Dit wil zeggen dat de klant als het ware voor lucht en plastiek betaalt in de winkel en daarna nog eens bij de aankoop van afvalzakken en daarna nog eens via de impact op de planeet.

Tip van Olivia

Graag veel minder producten waarin palmolie verwerkt zit. Idem vr vleeswaren/eieren/melk/zuivel. Waarom moet dit in alles verwerkt zitten? Palmolie, vlees,-melk,-zuivelproducten hebben gigantisch veel nefast gevolgen op biodiversiteit, klimaat, waterschaarste/veronteiniging, verzuren de oceanen, regenwouden die worden omgekapt en ontzettend veel dierenleed.

Tip van Noor

Noten, cornflakes, penne... in grote cornflakes dispensers stoppen. Klanten nemen een glazen potje mee en vullen dit met het product.

Tip van Martine

In Delhaize zijn er vele gezonde producten en weinig bereide maaltijden. Zet af en toe een beetje info over vitaminen, mineralen, omega, foliumzuur, ... bij de aangeboden producten. Herbruikbare glazen bokalen, bamboe-doosjes of drinkbekers, gerecycleerde netjes, a.u.b. En misschien passend bokalenrekje om het aangekochte te transporteren.

Tip van Jolien

Beste Delhaize, probeer alle groenten en fruit eens zonder plastiek te verkopen. Maak bij de verstoog aan iedereen duidelijk dat je ook welkom bent met je eigen plastiek potjes, en biedt een ruimere keuze aan. Kies bij de drankafdeling vb enkel nog voor glazen flessen ipv ook de keuze te laten voor plastiek/blik. Communiceer met jullie klanten over de voordelen en het waarom.

Tip van Elise

Stimuleer de aankoop van vleesvervangers en vegetarische/veganistische alternatieven

Tip van Marguerite

Droge producten in bulk aanbieden zodat we met een eigen container deze kunnen kopen Toestaan dat men met ene eigen verpakking naar de sushibar kunnen, de slager afdeling en de kaas afdeling

Tip van Kathleen

In mijn Delhaize (Deurne) is er recent een versafdeling charcuterie waar ik met plastieken doosjes mijn charcuterie koop. Ik kom nu terug meer in de Delhaize. Mocht het vlees/vis niet verpakt zijn in schaaltjes maar vers dan zou ik meer kopen. Ook broodzakken zonder plastiek venstertje (of herbruikbare zakken) zouden welkom zijn.

Tip van Dorina

Los verkochte noten en gedroogd fruit! Nu zitten die vaak in te kleine of te grote verpakkingen, niet in de hoeveelheid die ik nodig heb.

Tip van Mirra

Zuivelproducten en charcuterie:opvallend veel verpakkingen en (te) kleine formaten;kan men klanten stimuleren tot aankoop van grotere volumina..(halve liter en liter bussen ipv bvb mini Yakult, mini yoghurts, tien ipv vier schellen hesp, etc...)

Tip van Ase

Toiletpapier en keukenpapier zou onverpakt of in papieren verpakking moeten verkrijgbaar zijn (zoals bij Kleenex dus).

Tip van Benedicte

Bio producten zoals pasta in kartonnen dozen ipv plastic

Tip van Arthur

Hoeven servetten, keukenpapier, wc-papier van het delhaize 365 merk (volledig) in plastic verpakt te zijn? Misschien kan analoog aan de tissues in boxen voor een soort kartonnen verpakking geopteerd worden. Ook zitten bij de Zakdoekjes | 4L , de kleinere pakjes zakdoeken dubbel verpakt in een grotere plastic verpakking.

Tip van Jasmien

Een bulkconcept introduceren, bv voor pasta, rijst, koeken, noten, zaden, bloem... Mensen zelf hun potten laten meenemen en vullen, zo is er geen verpakking nodig. Voor het huismerk is dit misschien het meest haalbaar.

Tip van Eloise

Eigen potten meebrengen naar de winkel voor de kaasstand en de slagerij binnenin de winkel.

Tip van K

Noten niet in verpakking, maar zelf papieren zakje vullen

Tip van Phebe

Schakel de winkel over naar zelfvoorzienende energie, een supermarkt verbruikt veel elektriciteit dus sluit die aan op een zonnepanelen circuit of windmolens.

Tip van Phebe

Breng de verstoog terug zodat mensen meer met hun potjes kunnen komen kopen, breng een groter bulkassortiment aan voor droge voeding zoals pasta, havermout, noten, azijn, bicarbonaat etc (zeer gemakkelijk op te lossen met verticale silos). En vooral spoor jullie leveraars om de producten in minder plastic naar de winkel te laten brengen! En breng meer bioproducten uit in glazen potten

Tip van Elise

Alle zakken vervangen door linnenzakken

Tip van Anna Maria

Bij groenten en fruit ook kleinere papieren zakjes voorzien.Nu alleen een groot formaat aanwezig.

Tip van Jurgen

Ook de plastic flesjes en de blikjes te innen zoals in Nederland dat zou pas leuk zijn

Tip van Leen

Statiegeld op plastic flessen en blikjes en alle glazen flessen en bokalen . Geen individuele verpakkingen van koekjes allerhande. Geen groenten meer in plastic omhulsel (waarom kan broccoli niet net zoals bloemkool zonder plastic omhulsel aangeboden worden). geen plastic meer rond pak flessen of blikjes.

Tip van Mathias

Statiegeld op plastic flessen of blikken

Tip van Maud

Hebruikbare zakjes (i.p.v. die van plastic) in de koelafdeling om o.a. je tomaten, appels ... in te steken.

Tip van Henri

Producten zoals granen, bloem, cornflakes en andere droge producten kunnen kopen in bulk met je eigen container.

Tip van Koen

Waarom neemt Delhaize aan huis levering geen leeggoed mee terug? Om te vermijden dat eender welk leeggoed moet meegenomen worden, kan Delhaize enkel het leeggoed mee terug nemen dat de klant besteld heeft. Bijvoorbeeld: ik bestel 4 bakken chaudfontaine en Delhaize neemt 4 bakken chaudfontaine leeggoed mee terug.

Tip van Joyce

Ik vind dat er nog steeds te veel plastic gebruikt wordt in de groenten- en fruitafdeling. Plastic emmertjes met tomaten of blauwe bessen, rucola of sla die in een plastic zakje verpakt is.

Tip van Eliz

Nootjes en eventueel thee zonder verpakking verkopen in bulk, zodat klanten eigen doosjes kunnen gebruiken

Tip van Emilie

Voorzie plasticvrij wc papier. Bijvoorbeeld van the crappy planet. Als zo’n basisproducten ook Zero waste bij delhaize te vinden zouden zijn zou dat een zero waste leven veel gemakkelijker maken.

Tip van Nele

Ook bij Delhaize Direct groenten en fruit in vrac mogelijk maken! Verpakken in gerecycleerde papieren zakjes of los in de doos. Scheelt alweer een hoop en bulk houdt ons nu tegen om online te kopen

Tip van Gudrun

Elke delhaize winkel aansporen om deel te nemen aan Too good to go. Ook de zelfstandige winkels zoals Tienen. Desnoods spullen gratis weggeven aan betalende klanten (indien klanten de items wensen).

Tip van Louise

Verkopen in bulk Bloem, suiker.... aankopen in grote hoeveelheden en de mensen nemen van thuis uit bokalen mee

Tip van Christine

verkoop van pastarietjes. Al in Canada gezien. Als iemand ermee begint, volgen andere initiatiefnemers misschien ook :)

Tip van Sofie

Ik vries de restjes uit mijn potten in, als dat nog een portie-grootte is. Op dagen met weinig tijd staat er toch een goeie maaltijd op tafel! Groentenrestjes die te klein zijn worden verwerkt in stoemp of soep ‘s anderendaags.

Tip van Philip

Gebruik de herbruikbare bijenwasdoekjes ipv plastic folie

Tip van Emilie

Toiletpapier hoeft niet in plastiek verpakt te zijn. Dit is een product dat iedereen nodig heeft, waardoor er veel plastiek vermeden kan worden. Een papieren verpakking (of geen verpakking) werkt echt even goed. Ik zou heel blij zijn moest er een plastiek vrije optie bij komen. :)

Tip van Jaqueline

Gebruik bij delhaize pelt ook koelkasten met deuren bij de kaas :)

Tip van Ann

Schaf het plastieken bestek af. Dit word massaal gebruikt in de rustzaal en in de winkel bij de slaatjes. Vervang dit door houten vorken en of mes niet verpakt per set want de helft beland in de vuilbak zo der te gebruiken.

Tip van Lothar

Sorteer je voedsel slim in de koelkast, zo kan je dingen langer bewaren en moet je minder weggooien! Groenten en fruit in de lades er voor gemaakt(daar is het vochtiger), vlees en charcuterie net boven de groentelades(daar is het het koelst), kaas en yoghurt bovenaan op de minst koele plaats, eieren en kunnen in de deur.

Tip van Linne

Lekker zo'n glaasje vers geperst fruitsap. Maar zou het niet beter zijn als we het plastic flesje kunnen hergebruiken of nog beter vervangen door glazen flesjes die tijdens ons volgende bezoek aan Delhaize gewoon terug kunnen meebrengen?

Tip van Julie

1. PFAND voor alle dranken invoeren! 2. wegwerpartikelen bannen uit de winkel en vervangen door duurzamere artikelen: - hervulbare kuis en hygiëne producten - duurzame vershoudfolie (waxdoek) - houten tandenborstels, metalen rietjes - verse en droge voeding in eigen dozen laten afwegen 3. Pas vervallen artikelen (die dezelfde dag nog goed zijn) doneren aan daklozencentra/ocmw's/asielcentra...

Tip van Bert

Oorstokjes bestaan ook zonder plastic, maar nog niet in mijn Delhaize!

Tip van Gaby

Geen ballonnen meer uitdelen bij de ingang

Tip van christine

Brood, sandwiches ed in papieren zak.

Sharing is caring!

Heb je echt eens teveel? Neem je restjes mee naar het werk. Er wil vast iemand jouw lekkers delen. Wie weet kan het hen inspireren!

Tip van Timo uit Aalst

Koffie on the go? Vraag er eentje zonder plastic deksel. Of nog beter, neem een herbruikbare thermos mee!

#Fridgfie

Maak ‘s ochtends een foto van je frigo. Dan weet je wat je in huis hebt, als je later nog boodschappen wil doen.

Hongerke? Nee!

Ga winkelen met een volle maag! Zo word je niet verleid tot impulsaankopen door de honger.

Tip van Sara uit Maaseik

Schrijf op je diepvriespotjes altijd de invriesdatum, inhoud en porties. Weet dat je bijna niets langer dan 4 maanden in de diepvries kan bewaren.

Tip van Max uit Sint-Niklaas

Zorg altijd voor basisingrediënten op de plank: tomatensaus, kokosmelk, pasta’s en rijst, sojasaus, exotische kruiden... Zo maak je van restjes sneller en makkelijker een hele maaltijd.

Tip van Elien uit Ninove

Was je katoenen groentezakje van Delhaize op 30° en gebruik het in de frigo thuis om gewassen groenten en fruit in te bewaren.

Vakantie? Vergeet je frigo niet.

Deze periode is verantwoordelijk voor 16% van de voedselverspilling. Deel uit aan je buren, vrienden en collega’s!

Vergeet-me-nietjes

Bewaar de dingen die je snel moet opeten vooraan in de frigo. Zo vermijd je dat je ze vergeet.

Frisse vis!

Bewaar vlees en vis in het koudste deel van de koelkast. En dat is… onderaan.

Tip van Ase

De plastieken zakken duurder maken en de herbruikbare goedkoper. Ik werk als jobstudent aan de kassa en heel veel mensen kiezen voor een plastieken zakje net omdat het 8x zo goedkoop is als een herbruikbare zak! Daarnaast zouden brood zakken ook volledig uit papier moeten bestaan en geen deel uit plastiek. Of herbruikbare broodzakken verkopen bij de broodafdeling. Dank jullie wel voor de moeite!

Tip van Sanne

Als je fruit/groenten weegt en je gebruikt een selfscanner, zou het handig zijn als de streepjescode op het scherm vd weegschaal verschijnt. Zo hoef je geen etiket meer te printen dat je thuis toch maar weggooit. Waarom een etiket als het ook digitaal kan?

Heb je vragen? Of heb je een suggestie voor een geweldig initiatief?
Dan horen we het graag! Stuur een mail naar klantendienst@delhaize.be

Over The Lion's Footprint

The Lion’s Footprint is een actieplan waarmee Delhaize zich 100% inzet voor het klimaat. En voor onze toekomst. Want het moet gewoon beter. Welke initiatieven we zullen lanceren om onze voetafdruk te reduceren, kan je hier stap voor stap volgen.

Meer over The Lion's Footprint

Please update your browser

You’re using an older version of your browser. Please update to access our site and all our solutions, including our worldwide country risk assessments.

Update