Zone: Delhaize Blog Top

Zone: Delhaize TLF Header Small

THE LION'S FOOTPRINT

Minder plastic. Minder CO2. Minder verspilling.

Met ons actieplan The Lion’s Footprint zetten we ons in voor het klimaat. We lanceren verschillende initiatieven om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Zone: Delhaize Blog Subnavigation

Zone: Delhaize Blog Item Top

06/04/2021

Eerste CO₂-neutrale supermarktketen in België

De ambitie van ons duurzaam actieplan, The Lion’s footprint, is duidelijk: onze ecologische voetafdruk maximaal verkleinen. Hoe doen we dat? Door enkel plastic te gebruiken wanneer het recycleerbaar of onmisbaar is, door beter om te gaan met voedselafval om zo verspilling tegen te gaan en door onze CO2-uitstoot te verminderen.

Welke uitstoot? Wel ja, CO2-uitstoot! We horen er alle dagen over, maar wie genereert die uitstoot nu eigenlijk echt? Wat is haar impact op onze planeet? Wat doet Delhaize om haar ecologische voetafdruk te beperken? En vooral, hoe kunnen wij, elk op onze manier, een inspanning doen om die te verminderen?

‘Trop’ is teveel

Een woordje uitleg: koolstofdioxide, ofwel CO2, is een natuurlijk product van onze fauna en flora, zélfs van de mens. Een deel van die CO2-uitstoot wordt terug opgenomen door planten en bomen en vervolgens weer omgezet in zuurstof. Door onze levensstijl (consumptie, industriële expansie,…) is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer de laatste 100 jaar aanzienlijk toegenomen en dat is niet zo goed voor onze planeet. Echt waar, deze overproductie van CO2 heeft ernstige negatieve gevolgen, zoals de opwarming van de aarde, die de gletsjers doet smelten.

Deze vaststelling dringt zich op en binnenkort kunnen we niet meer zoals onze vorige generaties zeggen dat “we het niet wisten”. We hebben de plicht om actie te ondernemen en krachtige maatregelen te nemen, we doen dit met enthousiasme door jou bij ons project te betrekken.

Bijna 70% minder CO2 over de laatste 12 jaar

Een van onze grootste prioriteiten is onze CO2 uitstoot tot een absoluut minimum te krijgen. Dat hebben we bereikt door te kiezen voor groene stroom, door onze winkelverlichting naar LED te switchen, door onze winkels uit te rusten met groenere frigo’s en zonnepanelen. Het resultaat? Bijna 70% minder CO2-uitstoot over de voorbije 12 jaar met een aanzienlijke versnelling in de laatste 2 jaren.

Toch moeten we realistisch blijven, ondanks al deze inspanningen biedt de huidige technologie geen oplossingen om onze CO2 tot nul te brengen. Dus alles – werkelijk alles – dat we niet kunnen verminderen, gaan we compenseren. Zo engageren we ons om verschillende milieuvriendelijke klimaatprojecten te ondersteunen, dankzij ons partnerschap met CO2Logic.

Winkelen bij Delhaize is zorgen voor de aarde

Dankzij al deze inspanningen zijn we (heel!) fier om aan te kondigen dat al onze 763 winkels (Delhaize supermarkten, AD Delhaize, Proxy en Shop&Go gelegen in België) vandaag, CO2-neutraal zijn. Door te winkelen bij ons, kies je ervoor om te zorgen voor de aarde en toekomstige generaties.

Onze inspanningen houden trouwens niet op bij onze winkels: onze kantoren en al onze magazijnen gaan mee in deze beweging en worden ook CO2-neutraal. Daarbovenop bevestigen we ook dat de ecologische impact van het transport van onze vrachtwagens uit onze distributiecentra, binnenkort ook volledig CO2-neutraal wordt.

Gemotiveerd om het beter te doen? We willen jou zoveel mogelijk bij deze beweging betrekken omdat we ervan overtuigd zijn dat we samen, stap voor stap, een verschil kunnen maken voor onze planeet!

Hoe 763 supermarkten CO2-neutraal maken?

Ben jij een CO2-expert

CO2? Wat is dat? We proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen.
Hoe meer je weet, hoe meer je kan doen om uitstoot te beperken.
Zo bescherm je mee onze planeet!

Zet een stap in de goede richting en doe alvast onze quiz!

Doe de quiz

Deel jouw stappen in de goede richting

Eens de fiets nemen zoals Johannes

Dankzij de lockdown heb ik mijn fiets van onder het stof gehaald. Op zonnige dagen fiets ik naar mijn werk of mijn Delhaize. Ik hou nog altijd van het gemak van de auto, maar als ik fiets, ben ik blij dat ik mee help.

Tip van Johannes uit Waregem

Flexitarisme proberen, Naomi deed het al

Ik weet dat vlees veel vraagt van onze planeet omdat de productie ervan voor veel CO2-uitstoot zorgt, maar ik vind het te moeilijk om volledig te stoppen. Sinds kort eet ik 1 keer in de week vegetarisch. Zo draag ik ook mijn steentje bij en ontdek ik een heleboel nieuwe recepten en producten.

Tip van Naomi uit Brasschaat

Een moestuintje beginnen zoals Anthony

Niets is zo lekker als zelfgekweekte fruit en groenten. Van je tuin naar je bord is ook nog eens een korte afstand. Je kan zelfs al snel een moestuintje beginnen op je balkon, er zijn ongelooflijk veel planten die al kunnen groeien in een bloempot.

Tip van Anthony uit Drongen

Je kleren op koud water wassen zoals Tom

Als mijn kleren niet zo vuil zijn, dan was ik ze op koud water. Met kleine kinderen heb je natuurlijk wel af en toe vuile kleren. Dan kan ik niet anders dan warm water gebruiken. Je kledij laten weken na het te schuren met ossengalzeep werkt heel goed als een natuurlijke vlekkenverwijderaar.

Tip van Tom uit Kapellen

Composteren, toptip van Gerda

Ik gooi al mijn etensresten in de compost. Zo heb ik minder afval en heb ik gratis meststof voor in mijn moestuintje die ik elk jaar kan gebruiken.

Tip van Gerda uit Elverdinge

Een snelkookpan gebruiken, Sien doet het al

Ik ben heel tevreden van mijn snelkookpan. Mijn eten is sneller klaar en ik kook efficiënter. Als je geen snelkookpan hebt, kan je ook veel energie besparen door het deksel op de pot te laten.

Tip van Sien uit Lokeren

Vertel ons je tip

Ook onze producten worden CO2-neutraal

Be Climate Bio/fairtrade bananen

Fairtrade, biologisch én CO2-neutraal.

Meer weten

Be Climate bananen

Deze banaan is een echte primeur. De allereerste CO2-neutrale banaan in Europa.

Meer weten

Koffie Delhaize en Latitude 28

Deze koffie is fairtrade en CO2-neutraal van boon tot kopje.

Meer weten

Andere artikels voor jou ...

12/07/2021

Dankzij Cult zijn onze leveringen een pak milieuvriendelijker.

Meer info

06/04/2021

Onze CO₂ neutrale producten

Meer info

11/01/2021

Ultraverse sappen in een ultrarecycleerbaar jasje.

Meer info

Interessant artikel?

Lees ook meer over volgende onderwerpen:

Zone: Delhaize Blog Banner

The Lion’s Footprint Fonds

Via het The Lion’s Footprint Fonds investeren we samen met leveranciers en partners in internationale en lokale projecten die de hoeveelheid plastic, CO2 en/of (voedsel)verspilling verkleinen.

Meer over het Fonds

Zone: Delhaize Blog Item Bottom

Zone: Delhaize Blog Bottom

Heb je vragen?
Dan horen we het graag! Stuur een mail naar klantendienst@delhaize.be

Please update your browser

You’re using an older version of your browser. Please update to access our site and all our solutions, including our worldwide country risk assessments.

Update