Zone: Delhaize Blog Top

Zone: Delhaize TLF Header Small

THE LION'S FOOTPRINT

Minder plastic. Minder CO2. Minder verspilling.

Met ons actieplan The Lion’s Footprint zetten we ons in voor het klimaat. We lanceren verschillende initiatieven om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Zone: Delhaize Blog Subnavigation

Zone: Delhaize Blog Item Top

06/04/2021

Onze CO₂ neutrale producten

Met deze producten blijven we onze ecologische voetafdruk verkleinen!

Wist je dat er wereldwijd zo’n 40 miljard ton CO2 wordt uitgestoten? Waar komt die te hoge uitstoot vandaan? Wel, industrieën, dieren en mensen stoten allemaal CO2 uit. Die CO2-uitstoot wordt door planten en bomen voor een deel terug opgenomen en omgezet tot zuurstof. Maar zoals altijd is ‘trop’ teveel. Door onze levensstijl is de hoeveelheid C02 in de atmosfeer de laatste 100 jaar sterk toegenomen waardoor onze aarde kortademig geworden is. De aarde warmt op en het is nu meer dan ooit tijd om daar iets aan te doen, voor onszelf én de generaties na ons. We willen bij Delhaize beter doen. En dat doen we al op veel manieren. We maakten bijvoorbeeld onze winkels CO2-neutraal. Ontdek wat dit concreet betekent.

Hoe worden onze producten CO2-neutraal?

We berekenen hoeveel CO2 het product uitstoot.

We berekenen hoeveel CO2 het product uitstoote bekijken hoe we CO2 in het volledige proces kunnen verminderen. We proberen van bij het kweken tot het in de winkel brengen van het product ervoor te zorgen dat dat zo groen mogelijk gebeurt. Dag in dag uit kijken we dus hoe transport, verpakking en energie groener én duurzamer kan.

De uitstoot die we niet kunnen reduceren, compenseren we door duurzame projecten (zoals het tegengaan van de afbraak van het regenwoud) te ondersteunen. Want niet alleen onze uitstoot, maar ook onze verantwoordelijkheid gaat over de landsgrenzen heen.

Ontdek ons CO2-neutraal assortiment

Je vindt al verschillende producten in je Delhaize supermarkt die volledig CO2-neutraal zijn. We blijven ons non-stop inzetten. In de toekomst wordt het assortiment alleen maar groter!

 

Onze Be Climate bio&fairtrade bananen:

Eerlijk, biologisch én CO2-vriendelijk! Om onze bananen CO2-neutraal te krijgen, ondersteunen we twee klimaatprojecten in het buitenland.

Zo investeren we in het Improved Kitchen Regimes -programma in Oeganda. Het drinken van besmet drinkwater is in heel wat Afrikaanse landen de grootste doodsoorzaak. Daardoor wordt het water eerst gekookt op open vuurtjes, waardoor de CO2-uitstoot stijgt. Al is dat niet het enige probleem, de rook van kokend water zorgt voor ziektes, vooral bij vrouwen en kinderen. Dit project zorgt er niet alleen voor dat CO2 verminderd wordt, neen, we zorgen ook voor een verbeterde gezondheid bij de bevolking. Hoe gaat dat in z’n werk? Beschadigde waterputten worden opgezocht, hersteld en onderhouden. Daardoor moet minder water gekookt worden, worden CO2-gassen beperkt en worden de leefomstandigheden van de lokale bevolking verbeterd en bossen behouden.

Maar daar blijft het niet bij. We steunen ook een project waarmee een groot deel van het Peruviaanse regenwoud beschermd wordt. Waarom is dat belangrijk? Het Amazone-regenwoud is niet alleen de thuis van verschillende volkeren, het gebied heeft één van de grootste biodiversiteiten ter wereld. We willen er dus voor zorgen dat de gigantische ‘CO2-opslagplaats’ behouden wordt.

Dit bespaarden we met z’n allen: 3,5 miljoenen ton CO2 minder per jaar!

 

Onze Be Climate bananen

We lanceerden in januari 2020 samen met partner BeClimate de allereerste CO2-neutrale banaan in Europa! Dat kan door op een zo ecologisch mogelijke manier te werken én onze resterende CO2-uitstoot te reduceren. Zo steunen we dus onder andere het drinkwaterproject in Cambodja.

Zo steunen we dus onder andere het drinkwaterproject in Cambodja. Een kwart van de 16 miljoen Cambodjanen heeft geen toegang tot schoon drinkwater, waardoor het water eerst gekookt moet worden. Het probleem? Dat gebeurt op een open vuur met hout of kolen waardoor er meer uitstoot én brandhout verdwijnt. Delhaize steunt daarom een gesubsidieerd waterfiltersysteem. Zo hebben 1,7 miljoen mensen toch schoon drinkwater.

Dit bespaarden we met z’n allen: 7.110 ton CO2 minder per jaar! (da's gelijk aan 20 miljoen km autorijden per jaar)

 

Onze Delhaize en Latitude 28 koffie

We maakten niet één, maar wel twee van onze koffie-assortimenten CO2-neutraal. Die van Latitude 28 en die van ons eigen Delhaize-merk.

Hoe gingen we te werk met Latitude 28? De klimaatverandering bedreigt de variatie koffiesoorten die tussen de 28° noorderbreedte en 28° zuiderbreedte groeien. Om dat bakje troost in de ochtend te kunnen garanderen zet Delhaize zich in om op zoek te gaan naar duurzame oplossingen voor de kleine, lokale koffieboer. Want onze heerlijke koffie moet gemaakt worden voor een eerlijke prijs.

We slaan de handen dus ineen met deze Fair Trade coöperatie om zo kleine boeren te helpen met duurzamer en efficiënter koffie telen. Dat gebeurt vooral met de hand. Op die manier kunnen we de CO2-uitstoot verminderen en kunnen gevoelige koffiesoorten beter behouden worden. We berekenen hoe we de uitstoot in het hele proces (productie, transport, branden, verpakking, gebruik) kunnen verminderen. Van boon tot kopje.

Om de uitstoot van onze koffie tot een minimum te houden, ondersteunt Delhaize projecten in het buitenland. Want onze uitstoot gaat over landsgrenzen heen, dus onze verantwoordelijkheid ook. Daarom ondersteunen wij de Gyapa Cookstoves: klimaatbeschermingsproject in Ghana.

In Ghana zijn de traditionele kookmethoden inefficiënt, ongezond en onveilig. De tijd en kosten voor het inzamelen van hout en houtskool hebben een negatief effect op gezondheid en milieu. Ghana heeft zelfs een afname van 60% in het primaire tropische woud, onder andere door de nood aan houtskool. Maar dat is nog niet alles, 4 miljoen mensen sterven ieder jaar aan de gevolgen van complicaties aan de luchtwegen veroorzaakt door deze kookmethoden met open vuren. Delhaize ondersteunt financieel het project om de ontwikkeling en het uitdelen van efficiënte kooktoestellen makkelijker te maken en om miljoenen bomen en levens te redden, families te helpen, lokale economische activiteiten te stimuleren en te verbeteren.

Resultaat? 10.389 ton CO2 minder per jaar!

Andere artikels voor jou ...

12/07/2021

Dankzij Cult zijn onze leveringen een pak milieuvriendelijker.

Meer info

06/04/2021

Eerste CO₂-neutrale supermarktketen in België

Meer info

11/01/2021

Ultraverse sappen in een ultrarecycleerbaar jasje.

Meer info

Interessant artikel?

Lees ook meer over volgende onderwerpen:

Zone: Delhaize Blog Banner

The Lion’s Footprint Fonds

Via het The Lion’s Footprint Fonds investeren we samen met leveranciers en partners in internationale en lokale projecten die de hoeveelheid plastic, CO2 en/of (voedsel)verspilling verkleinen.

Meer over het Fonds

Zone: Delhaize Blog Item Bottom

Zone: Delhaize Blog Bottom

Heb je vragen?
Dan horen we het graag! Stuur een mail naar klantendienst@delhaize.be

Please update your browser

You’re using an older version of your browser. Please update to access our site and all our solutions, including our worldwide country risk assessments.

Update