
Het menu van de Grote Samenbrengers
Kook gemakkelijk voor de hele familie. Zelfs als die familie supergroot is.
Door deze website te gebruiken, aanvaardt u het gebruik van cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken. Meer weten
In elke familie en in elke vriendengroep is er altijd die ene persoon die alles organiseert, lekker kookt, iedereen uitnodigt … Kortom: iemand die mensen samenbrengt. Wij maken het leven van die Samenbrengers graag makkelijker. Dat doen we met onze recepten en met de mogelijkheid om al je feestproducten op voorhand bij ons te reserveren.
Bekijk hier onze ode aan de Samenbrengers!
Kook gemakkelijk voor de hele familie. Zelfs als die familie supergroot is.
Maak je leven makkelijker met een menu waarmee je tijd bespaart.
Verwen je vrienden en familie met een vegetarisch menu. Origineel, 100% veggie en superlekker!
Bekijk het menuDoe jij je aankopen liever niet lastminute? En wil je zeker zijn dat je alles vindt wat je nodig hebt? Goed nieuws! Bij ons kan je op voorhand de meest gevraagde feestproducten reserveren. Gedaan met stress! Het enige wat je nog moet doen, is je verse producten ophalen in je winkel tijdens de openingsuren.
Kies je deelnemende Delhaize-winkel en de gewenste afhaaldatum.
Kies je feestproducten.
Ga naar de Delhaize-winkel op je gekozen dag.
Beste Samenbrenger,
Reservaties via het online formulier zijn niet meer beschikbaar voor dit jaar. Maar geen paniek! Je kan nog steeds je producten - en zelfs volledige recepten - bestellen op delhaize.be en ze afhalen in een Collect-punt of thuis laten leveren.
Dat doe je hier!Decoratie, presentatie, food pairing, advies van professionals … Check al onze tips en maak indruk op je gasten!
Tijdens de eindejaarsfeesten past mango perfect bij kreeft, scampi, gevogelte en zoetzure saus. Veert de mango een klein beetje terug als je er zacht in knijpt? Dan is hij rijp!
Maak er een bisque mee! Niet vergeten: gebruik ook de karkassen! Overgebleven oesters kan je ook gratineren. Restjes garnalen kan je dan weer in een heerlijke curry doen. Houd je restjes wel koel en verwerk ze max. 1 dag later!
Breken de poten en voelsprieten makkelijk af? Dan is je kreeft helemaal klaar!
Zorg ervoor dat je kroketten goed koud zijn voor je ze in het frituurvet onderdompelt. Ze mogen zelfs nog ingevroren zijn!
Is het betere messenwerk niets voor jou? Zet het stukje zalm 1 uur in de diepvriezer. Daarna kan je het veel gemakkelijker snijden!
Voor een perfect geserveerde rode wijn: een soepele wijn schenken we op 16 à 17°C, een wijn met veel tannines op 15 à 16°C, en een alcoholrijke wijn op 15°C. Witte wijn op zijn lekkerst: een droge wijn verdraagt 9 à 11°C maar open je op 11 à 14°C. Een rijke, volle wijn tussen 11 en 14°C, en zoete wijn tussen 10 en 13°C. Een frisse schuimwijn kan je serveren tussen 9 en 11°C, maar een grote champagne vraagt 12 à 14°C
Een eenvoudigste boom om zelf te maken! Draai 3 (licht)slingers rond een trapladder en hang er allemaal lichte decoratie aan (zodat de slingers niet doorhangen): kerstballen, miniknuffeldiertjes, dennenappels, koekjes …
Snij een grote driehoek uit een stuk piepschuim en hang er met dubbelzijdige tape foto’s op. Bevestig een slinger rond de driehoek en speld er miniballetjes op vast. Je zet of hangt de boom waar je zelf wil! Ook leuk om wenskaarten of kaartjes met leuke quotes aan te hangen.
Neem een houten kist in een formaat naar keuze. Plak er een basis van karton in (gekleurd, met textuur of golfkarton). Verzamel kleine items uit de natuur, maak gipssterren, hergebruik een kleine slinger of minikerstballetjes en neem een tube alleslijm. Laat je verbeelding de vrije loop!
Hergebruik kleine en grote rollen karton, wc-papier of huishoudrol. Vouw een zijkant helemaal om. Schuif er een mooi cadeautje in en sluit de andere kant. Maak het nog wat persoonlijker met stukjes gekleurd papier, lint, stickers, tekeningen …
Bewaar bokalen van verschillende maten na gebruik en personaliseer ze met zelfgemaakte etiketten, bloemen van papier, kleurrijke linten … Speel een beetje met de transparantie voor een verrassend effect. Of verstop het geschenkje mysterieus in een ‘nestje’ van raffia, wol of crêpepapier.
Verander de verpakking van ontbijtgranen in cadeautasjes! Je moet alleen de doos voorzichtig openmaken en de randen naar binnen vouwen. Snij ze niet af, zodat je een ‘afgerond’ effect krijgt. Maak nog 4 gaatjes of uitsnijdingen om er touwtjes of lintjes door te trekken en klaar!
Met een paar eenvoudige ingrediënten in je keuken, maak je in een handomdraai leuke en originele decoratie! Net als deze zandkoekjes. Kijk snel hoe je dat doet!
Bekijk het receptHet recept voor een dertigtal decoratieve koekjes? Meng op hoog tempo 225 g koude boter in stukjes, 225 g suiker en een snuifje zout. Voeg 2 eieren, 1 kl vanille, 560 g bloem en 30 g maïzena toe. Zodra je een bol deeg hebt, zet je die een klein uurtje in de koelkast. Rol het deeg uit tot 4 à 5 mm dikte en snij er vormpjes uit. Zet ze zo’n 10 min in een voorverwarmde oven van 180°C en haal ze eruit wanneer ze mooi beginnen te bruinen.
Homemade glazuur: meng bloemsuiker met een paar geutjes citroensap, spreid het glazuur uit met een lepel en laat drogen.
Mmm, de geur van kaneel, dat is op-en-top kerst! En met de mooie stokjes maak je heerlijk geurende decoratie. Het enige wat je moet doen, is de stokjes met dubbelzijdige tape dicht tegen elkaar aan lijmen, op een kaars of glas. Bind er een lintje rond en klaar!
Een theelichtje, een lang takje rozemarijn en wat lint, meer heb je niet nodig voor deze versiering. Extra tip: je kunt hetzelfde principe gebruiken rond servetten of grotere kaarsen.
Blokjes gember, allerlei bessen, ananas, appels, gedroogde abrikozen … laat je kids alle soorten fruit uitkiezen! Zij mogen ze aan de volwassenen geven, die ze allemaal aan een touw (dat geschikt is voor voedsel) mogen rijgen met behulp van een grote naald. Lekker én mooi!
Met marshmallows in alle maten maak je in een handomdraai slingers van sneeuwvlokjes. Of nog leuker: minisneeuwmannen! Die maak je gewoon van verschillende marshmallows, waarvan je de kanten die moeten plakken voorzichtig nat maakt. Magisch!
De feestdagen zijn een typische familieperiode. Maar hoe maak je die tijd met familie extra leuk? Door spelletjes te spelen natuurlijk! Wij hebben een heleboel inspiratie om je family time speciaal te maken. Je kan zelfs je eigen spellen maken. Kijk maar!
Spelen maar!Voorbereiding
Neem een grote kerstsok en stop ze vol met een tiental kleine, grappige items (kerstballen, decotakjes, personages uit de kerststal …). Sluit de sok af met een elastiek.
Het spel
Geef elke speler een blad papier en een pen of potlood. Laat de sok van speler naar speler rondgaan. Iedereen moet proberen om te achterhalen welke objecten in de sok zitten en z’n ideeën noteren op het papier.
Wie heeft gewonnen? Een item juist geraden = 1 punt. Wie de meeste punten heeft, die wint. En krijgt natuurlijk een klein cadeautje!
Tip: maak meerdere ‘sokken’ zodat het spel – en het plezier – nog wat langer kunnen duren.
Voorbereiding
Snij kleine stukjes uit stevig papier. Schrijf er woorden op die verband houden met het feest: kerstboom, kerstman, cadeau, kerststronk, open haard, laars, sok … En stop ze allemaal in een kerstmuts of een geschenkdoos. Neem er meteen ook een timer bij.
Het spel
Verdeel de gasten in 2 of 3 ploegen en combineer de verschillende generaties binnen elke ploeg . Bij elke beurt trekt de speler van een ploeg een woord uit de muts: hij/zij heeft 1 of 2 minuten (te kiezen naargelang de moeilijkheid) om aan de andere leden van zijn team het woord uit te beelden. Elk woord dat geraden wordt = 1 punt. Plezier en schaterlachen gegarandeerd!
Het spel
De vrouw van de kerstman heeft een dringende boodschap die ze wilt doorgeven aan haar man! Beslis zelf wie van het gezelschap de kerstman is en zijn echtgenote. De boodschap moet langs elke speler passeren en wordt telkens in het oor van de volgende speler gefluisterd. Eenmaal de boodschap is aangekomen, mag de kerstman de boodschap luidop uitspreken. En zijn vrouw zal vaststellen dat haar boodschap enkele hilarische transformaties heeft ondergaan!
De boodschap
Maar wat zou de vrouw van de kerstman nu aan haar man willen vertellen?
Of maak zelf een grappige boodschap!
De voorbereiding
Voorzie een kerstmuts, hoedje of feestelijk hoofddeksel voor nieuwjaar (afhankelijk van de gelegenheid).
Het spel
Iedereen moet een hoed of hoofddeksel dragen. Het doel is niet om de hoed tot het einde van het feest op te houden, maar dat niemand hem mag afzetten voor jij dat doet als gastheer of -vrouw. Laat het feest rustig z’n gang gaan, zodat iedereen afgeleid raakt. Op het juiste moment neem je subtiel je hoed af. Beetje bij beetje zullen de gasten die het opmerken hetzelfde doen. De laatste persoon die nog een hoed draagt, is de verliezer. En die moet dan natuurlijk een opdracht doen. Een leuk kerstlied zingen bijvoorbeeld?
Het idee
Schrijf een verhaal in een schrift of een mooi notitieboek, samen met de andere gasten. Alle leeftijden mogen deelnemen! Bepaal het onderwerp, zoek een titel en schrijf als begin een eerste paragraaf, pagina of hoofdstuk. Op de dag van het feest, geef je het boekje door, zodat elke gast er zijn eigen vervolg in kan schrijven. De kleinste gasten wisselen af met de volwassenen en de ideeën mogen alle kanten opgaan. Het zullen net de verrassende wendingen zijn die het verhaal mooi maken. Je zou het zelfs kunnen afdrukken als een leuk souvenir dat je het hele jaar lang kunt lezen en herlezen.
De variant
Iets korter en sneller: een gedicht of fabel van meerdere schrijvers, waarbij er eventueel ook getekend mag worden.
Foie gras is een echte delicatesse. Je moet het wel op de juiste temperatuur serveren! Zet de foie gras een paar uur voor je gaat eten in de koelkast en neem ‘m eruit 15 minuten voor je opdient.
Oesters: oh zo lekker! Maar oh zo moeilijk om open te maken. Gelukkig hebben wij een gouden tip! Laat ze een paar minuten weken in koud water met een scheutje azijn. Extra tip: oesters bewaar je tussen 5°C en 12°C.
Dien altijd eerst koude voorgerechten op en daarna pas warme. Let er ook op dat je vlees altijd pas na vis geeft! Extra tip: serveer een minisoepje tussen de koude en warme voorgerechten.
Drink een klein shotje eau de vie tussen het laatste voorgerecht en het hoofdgerecht, of tussen 2 hoofdgerechten. Want eau de vie stimuleert je maag en geeft je een leeg gevoel waardoor je ruimte krijgt om verder te eten. Ideaal wanneer je geen enkele hap wilt missen!
Het lekkerste bij zeevruchten is witte wijn! En dan vooral een Alsace. Of een brut champagne. Mmm!
Bedek de bodem met crushed ice en voeg eventueel hier en daar wat zeewier toe. Leg de grootste zeevruchten in het midden van de schotel. Daarrond de middelgrote en als laatste de kleinste zeevruchten. De belangrijkste regel? Elke gast moet overal aan kunnen!
Het delicate vlees van de kabeljauw kan je best in papillot koken of stomen. Of langs één kant bakken op het vel. Zo wordt hij lekker krokant! Kabeljauw smaakt zacht, dus vermijd te gekruide of pikante bijgerechten.
In de pan of op de grill: aan één kant een kleine 10 minuten op middelhoog vuur, of heel snel aan beide kanten op hoge temperatuur. In de oven, als papillot of gestoomd? Gaat allemaal! Dan is 15 à 20 min genoeg.
Zeetongfilet gebakken in boter of olijfolie is o-ver-heerlijk. Extra tip: plooi ‘m in 2 voor meer volume! Tong is ook lekker gepocheerd in een bouillon of gewoon in zout water met kruiden.
Gaar de tonijn zo kort mogelijk. Zo behoud je alle smaak! Leg ‘m als steak op de grill, in de pan, in de oven of op de barbecue. Rauw vanbinnen is hij op z’n lekkerst!
Bak het gebraad eerst kort in de pan en doe het daarna een half uurtje in de oven omringd met wintergroenten. Je kan ook tournedos maken: snij sneetjes van 2-3 cm dik en bak 2-3 min aan elke kant. Vergeet niet het vlees 1 uur voor het koken uit de koelkast te halen!
Dit rijpe vlees kan je klaarmaken op de grill, barbecue of in de pan. Bak het max. 2 tot 6 min aan elke kant. Zo houd je de binnenkant bleu of rosé én behoud je z’n unieke smaak. Haal het vlees 20 min op voorhand uit de verpakking.
Zet hem 1 u in de oven, met een beetje olijfolie, krielaardappeltjes, jonge uien, look, tijm en een laurierblaadje. Tip: voeg een half glas water toe om te vermijden dat het vlees uitdroogt. Draai de bout tijdens het garen tweemaal om en overgiet hem met braadvocht. Volg het bot bij het snijden.
Je hoeft een butternut niet te schillen om ‘m klaar te maken. Goed afspoelen is voldoende! De schil mag je gewoon mee opeten.
Harde kazen gaan goed samen met vers fruit zoals druiven, vijgen, appels en peren. Zachtere kazen passen het best bij gedroogde vruchten. Extra tip: zet je plankje 30 minuten op voorhand klaar. De kazen worden er alleen maar beter van!
Je kan pas 100% van wijn genieten als je ‘m op de juiste temperatuur schenkt. Daarom hebben wij een handig overzichtje met een aantal do’s en don'ts.
Bekijk het overzichtDO’s:
DON'Ts:
Een fles champagne schenk je door ze bij de bodem vast te houden en niet bij de hals. Schenk uit in verschillende keren, zodat de bubbels kunnen zakken en je het glas voor 2/3 kunt vullen.
Mix 50 ml Fluère met een premium tonic. Serveer on the rocks in een glas met een schijfje komkommer, versierd met een takje rozemarijn en wat granaatappelpitten.
Start dan met droge witte wijn, die iets frisser en zuurder is. Schenk pas daarna vollere witte wijnen, zoals houtgelagerde chardonnay of viognier.
Het verschil? Een jonge wijn giet je over in een karaf of lucht je: je giet hem krachtig tegen de wanden van de karaf zodat de aroma’s vrijkomen. Een oudere wijn decanteer je: je giet hem voorzichtig in de karaf zodat eventueel bezinksel in de fles blijft.
Holle oesters smaken meer af, terwijl platte oesters subtieler van smaak zijn. Het kaliber wordt uitgedrukt in cijfers: hoe hoger het cijfer, hoe kleiner de oester (holle oesters) en hoe hoger het cijfer, hoe groter de oester (platte oesters). Met kaliber 3 maak je iedereen blij!
Bekijk de verschillende oestersOf je ze nu als voor- of als hoofdgerecht geeft, het is niet makkelijk om in te schatten hoeveel schaal- en schelpdieren je iedereen moet geven. Daarom geven wij je een handig overzicht!
Bekijk het nuHaal de kreeft uit de koelkast en dompel hem met de kop eerst onder in kokend, gezouten water (1 kl zout per liter). Leg het deksel op de pot en laat je kreeft van 500 g 5 min koken. Voor een kreeft van 1 kg reken je 10 min.
Duw een hoge uitsteekring in de gebraden knolselder (nadat je er een hoedje hebt uitgesneden) om het vruchtvlees eruit te halen zonder hem te beschadigen. Zo doorboor je de schil niet. Verplaats de uitsteekring om zoveel mogelijk vruchtvlees uit de knolselder te halen.
Wikkel ‘m dan na het bakken in aluminiumfolie en laat hem 15 min rusten. Zo wordt je vlees malser en krijgt het nog meer smaak.
Zorg ervoor dat hij niet meer vloeibaar is. Laat hem helemaal afkoelen voor je ‘m smeert!
Koken is leuker met extra handen. En de kids zullen met plezier de handen uit de koksmouwen steken met deze leuke recepten! Keukentaken genoeg die ze zonder risico zelf kunnen doen. En die extra quality time is natuurlijk ook mooi meegenomen!
Bekijk de kids-receptenEen supertruc! Meng 1 potje verse kaas met ongeveer 50 g geraspte parmigiano en maak er bolletjes van. Rol die nadien door verschillende gehakte garnituren zoals hazelnoten, verse kruiden, rozijnen …
Opdracht voor de kids:
Gebruik kleine sneetjes toastbrood zonder korst en duw ze in muffinvormpjes. Meng 1 pot ricotta met 2 eitjes. Snijd de bieslook en 3 sneetjes gerookte zalm in kleine stukjes met een kinderschaar. Meng alles en doe het in de vormpjes.
Opdracht voor de ouders:
Zet deze kleine kunstwerkjes 20 min in een oven van 180°C, haal ze daarna uit de vormpjes en werk af met een paar takjes bieslook.
Heerlijk en makkelijk. Prik gewoon de volgende ingrediënten op satéstokjes priken:
Hou het zo simpel en snel mogelijk op de dag van het feest. Zo win je veel tijd! Kies bijvoorbeeld voor stoofpotjes die je gewoon kunt opwarmen. Bovendien smaken die ook het lekkerst wanneer ze al een dag of twee van tevoren klaargemaakt zijn!
Voor een evenwichtige apero, breng je er best wat variatie in. ‘t Is niet moeilijk en ‘t ziet er leuk uit! Wissel bladerdeeghapjes en hartige cake af met snoepgroentjes, olijven, zalm, koude soepjes, minibrochettes, wraprolletjes, hummus …
Dat kan heel makkelijk met sneetjes gedroogde ham, takjes oregano en gemalen hazelnoten!
Rasp vastkokende aardappelen en breng ze op smaak met peper en zout. Verwarm 1 cm olie in een pan en laat stapeltjes van de geraspte aardappelen daarin bruinen. Druk goed aan met een spatel. Et voilà!
Met een pak diepvriesscampi kan je wel honderd makkelijke voorgerechten verzinnen. Combineer ze bijvoorbeeld met kerstomaten en basilicum, of met groene asperges die je net al dente kookt. Overheerlijk!
Oesters: lekker. Wijn: lekker. Maar hoe moet je die twee lekkere dingen combineren? Wij hebben een mooi overzicht voor je klaarstaan!
Bekijk het overzichtEr zijn heel wat wijnen die bij oesters passen. Gelukkig! Kijk maar:
Om je te helpen kiezen tussen onze producten en wijnen, organiseren we op 13 en 14 december degustaties in onze winkels én geven onze experts je raad.
Bekijk de deelnemende winkelsElke week vind je hier onze feestelijke promo’s! Bekijk alle promo’s
Wil je graag superveel ideeën opdoen over versiering en recepten? Krijg je graag handige tips? Of wil je weten welke wijn je het best kiest? Laat je inspireren door ons e-zine!
Lees het e-zine
Contacteer onze klantendienst via e-mail of telefoon
(gratis nummer, beschikbaar van maandag tot vrijdag van 8u tot 18u)