Delhaize - de samenbrengers

Het menu van de grote samenbrenger

Wanneer jij iets organiseert, zie je het groots? Een gigantische familie of een lange tafel, niets schrikt je af? Dan hebben wij een menu van formaat voor jou! Vermijd stress en reserveer vandaag je feestproducten.

Ontdek de familie van Lieve, de Grote Samenbrenger.

Zalm Gravlax met sinaasappel, cassonade en wasabi-sojasaus

€€ Gemakkelijk 40 min + 12 tot 48 u marineertijd 12 personen

Ingrediënten

Zalm Gravlax

  • 1 grote zalmfilet zonder vel (1,2 kg)
  • 6 biosinaasappelen
  • 2 biocitroenen
  • 450 g blonde kandijcassonade
  • 8 el olijfolie
  • 2 afgestreken el wasabi
  • 1 dl sojasaus
  • 30 g dille (in een schaaltje)
  • 200 g gember
  • 700 g grof zeezout

Slaatje

  • 1 krulandijvie (fijnproeverssla)
  • 1 el Xérès-azijn
  • 4 el olijfolie
  • 1 bussel bieslook (in een schaaltje)
  • zout

Bereiding

  1. Bekleed een grote schaal met een heel lang stuk vershoudfolie, dat je ruim over de randen laat hangen (3 x de lengte van de filet).Verwijder eventuele graten van de zalm met een pincet. Snijd indien nodig de zijkanten van de filet weg en leg de zalm in de schaal. Rasp 100g gember en meng met de zestes van 1 citroen en de zestes van 3 sinaasappelen. Wrijf er de zalm mee in. Wikkel de geraspte vruchten apart, goed strak, in vershoudfolie en bewaar ze in de koelkast. Meng de cassonade, het zeezout en 20g fijngehakte dille. Bedek de vis volledig met dit mengsel. Dek de schaal strak en luchtdicht af met de vershoudfolie. Laat 12 à 48 u in de koelkast rusten (12u is echt een minimum) en giet af en toe het vrijgekomen vocht weg.
  2. Saus: pers het sap van de 6 sinaasappelen en houd een beetje zeste apart voor de afwerking. Laat het sap voor de helft inkoken in een steelpan, op een matig vuurtje, en laat afkoelen. Rasp de rest van de gember grof en pers met de vingers het sap uit de pulp. Voeg het sap van de 2 citroenen, de olijfolie, de wasabi, de sojasaus en het gembersap toe aan het ingekookte sinaasappelsap.
  3. Verwijder het garnituur volledig van de zalm, spoel de vis onder koud water en dep hem droog. Snijd hem in fijne plakjes op de dienschotel. Bestrooi de zalmplakjes met de rest van de gesnipperde dille en met een beetje geraspte sinaasappelzeste. Breng de krulandijvie op smaak met gesnipperd bieslook, azijn, olijfolie en zout. Dien de zalm koel op met de saus en het slaatje.

Tip: Plan B voor de kids: voorzie een 2de saus gemaakt van 2dl zure room van Isigny, peper, zout en bieslook. Andere optie: meng 4 el mayonaise, 2 el zachte mosterd en ½ el honing.

Voedingsstoffen    Waarden (per portie)   
Energie (kcal)    351
Eiwitten (g)    20
Vetstoffen (g)    27
Koolhydraten (g)    6,7
Vezels (g)    1,1
Nutri-Score   C

Dranksuggestie

Bij elk recept raden we je een drankje aan dat bij het gerecht past. Wil je graag persoonlijk advies? Onze wijnexperts staan voor je klaar!

Ons vakmanschap drink je met verstand

Wil je graag alle ingrediënten van dit recept reserveren?

In een paar kliks voeg je de ingrediëntenlijst toe aan je mandje en reserveer je ‘m in onze e-Shop.

Het menu van de Grote Samenbrengers

Kook gemakkelijk voor de hele familie. Zelfs als die familie supergroot is.

Bekijk het menu

Het menu van de Praktische Samenbrengers

Maak je leven makkelijker met een menu waarmee je tijd bespaart.

Bekijk het menu

Het veggie menu van de Flexitarische Samenbrengers

Verwen je vrienden en familie met een vegetarisch menu. Origineel, 100% veggie en superlekker!

Bekijk het menu

Meer inspiratie voor je feestrecepten?

Die vind je hier!

Tips & tricks voor de feestdagen.

Decoratie, presentatie, food pairing, advies van professionals … Check al onze tips en maak indruk op je gasten!

1/55

Zet eens mango op je menu!

Eten

Tijdens de eindejaarsfeesten past mango perfect bij kreeft, scampi, gevogelte en zoetzure saus. Veert de mango een klein beetje terug als je er zacht in knijpt? Dan is hij rijp!

2/55

Wat doe je met restjes schaaldieren?

Eten

Maak er een bisque mee! Niet vergeten: gebruik ook de karkassen! Overgebleven oesters kan je ook gratineren. Restjes garnalen kan je dan weer in een heerlijke curry doen. Houd je restjes wel koel en verwerk ze max. 1 dag later!

3/55

Hoe weet je of je kreeft gaar is?

Eten

Breken de poten en voelsprieten makkelijk af? Dan is je kreeft helemaal klaar!

4/55

Gouden tip om kroketten te bakken.

Eten

Zorg ervoor dat je kroketten goed koud zijn voor je ze in het frituurvet onderdompelt. Ze mogen zelfs nog ingevroren zijn!

5/55

Zo snij je zalm in heel fijne stukjes.

Eten

Is het betere messenwerk niets voor jou? Zet het stukje zalm 1 uur in de diepvriezer. Daarna kan je het veel gemakkelijker snijden!

6/55

Op welke temperatuur moet je (schuim)wijn schenken?

Drinken

Voor een perfect geserveerde rode wijn: een soepele wijn schenken we op 16 à 17°C, een wijn met veel tannines op 15 à 16°C, en een alcoholrijke wijn op 15°C. Witte wijn op zijn lekkerst: een droge wijn verdraagt 9 à 11°C maar open je op 11 à 14°C. Een rijke, volle wijn tussen 11 en 14°C, en zoete wijn tussen 10 en 13°C. Een frisse schuimwijn kan je serveren tussen 9 en 11°C, maar een grote champagne vraagt 12 à 14°C

7/55

Maak je eigen kerstboom: de lichtjesladder.

DIY

Een eenvoudigste boom om zelf te maken! Draai 3 (licht)slingers rond een trapladder en hang er allemaal lichte decoratie aan (zodat de slingers niet doorhangen): kerstballen, miniknuffeldiertjes, dennenappels, koekjes …

8/55

Maak je eigen kerstboom: me, myself & my tree.

DIY

Snij een grote driehoek uit een stuk piepschuim en hang er met dubbelzijdige tape foto’s op. Bevestig een slinger rond de driehoek en speld er miniballetjes op vast. Je zet of hangt de boom waar je zelf wil! Ook leuk om wenskaarten of kaartjes met leuke quotes aan te hangen.

9/55

Maak je eigen kerstboom: denk ‘in the box’.

DIY

Neem een houten kist in een formaat naar keuze. Plak er een basis van karton in (gekleurd, met textuur of golfkarton). Verzamel kleine items uit de natuur, maak gipssterren, hergebruik een kleine slinger of minikerstballetjes en neem een tube alleslijm. Laat je verbeelding de vrije loop!

10/55

Creatief met verpakkingen: DIY-verrassingspakket.

DIY

Hergebruik kleine en grote rollen karton, wc-papier of huishoudrol. Vouw een zijkant helemaal om. Schuif er een mooi cadeautje in en sluit de andere kant. Maak het nog wat persoonlijker met stukjes gekleurd papier, lint, stickers, tekeningen …

11/55

Creatief met verpakkingen: een magische bokaal.

DIY

Bewaar bokalen van verschillende maten na gebruik en personaliseer ze met zelfgemaakte etiketten, bloemen van papier, kleurrijke linten … Speel een beetje met de transparantie voor een verrassend effect. Of verstop het geschenkje mysterieus in een ‘nestje’ van raffia, wol of crêpepapier.

12/55

Creatief met verpakkingen: cadeautje om mee te nemen.

DIY

Verander de verpakking van ontbijtgranen in cadeautasjes! Je moet alleen de doos voorzichtig openmaken en de randen naar binnen vouwen. Snij ze niet af, zodat je een ‘afgerond’ effect krijgt. Maak nog 4 gaatjes of uitsnijdingen om er touwtjes of lintjes door te trekken en klaar!

13/55

Pimp je kersttafel: met zandkoekjes.

DIY

Met een paar eenvoudige ingrediënten in je keuken, maak je in een handomdraai leuke en originele decoratie! Net als deze zandkoekjes. Kijk snel hoe je dat doet!

Bekijk het recept

Zelfgemaakte zandkoekjes

Het recept voor een dertigtal decoratieve koekjes? Meng op hoog tempo 225 g koude boter in stukjes, 225 g suiker en een snuifje zout. Voeg 2 eieren, 1 kl vanille, 560 g bloem en 30 g maïzena toe. Zodra je een bol deeg hebt, zet je die een klein uurtje in de koelkast. Rol het deeg uit tot 4 à 5 mm dikte en snij er vormpjes uit. Zet ze zo’n 10 min in een voorverwarmde oven van 180°C en haal ze eruit wanneer ze mooi beginnen te bruinen.

Homemade glazuur: meng bloemsuiker met een paar geutjes citroensap, spreid het glazuur uit met een lepel en laat drogen.

14/55

Pimp je kersttafel: met kaneelstokjes.

DIY

Mmm, de geur van kaneel, dat is op-en-top kerst! En met de mooie stokjes maak je heerlijk geurende decoratie. Het enige wat je moet doen, is de stokjes met dubbelzijdige tape dicht tegen elkaar aan lijmen, op een kaars of glas. Bind er een lintje rond en klaar!

15/55

Pimp je kersttafel: met aromatische kruiden.

DIY

Een theelichtje, een lang takje rozemarijn en wat lint, meer heb je niet nodig voor deze versiering. Extra tip: je kunt hetzelfde principe gebruiken rond servetten of grotere kaarsen.

16/55

Deco om op te eten: een fruitige slinger.

DIY

Blokjes gember, allerlei bessen, ananas, appels, gedroogde abrikozen … laat je kids alle soorten fruit uitkiezen! Zij mogen ze aan de volwassenen geven, die ze allemaal aan een touw (dat geschikt is voor voedsel) mogen rijgen met behulp van een grote naald. Lekker én mooi!

17/55

Deco om op te eten: mooie marshmallows.

DIY

Met marshmallows in alle maten maak je in een handomdraai slingers van sneeuwvlokjes. Of nog leuker: minisneeuwmannen! Die maak je gewoon van verschillende marshmallows, waarvan je de kanten die moeten plakken voorzichtig nat maakt. Magisch!

18/55

Spelletjes voor het hele gezin.

Kids

De feestdagen zijn een typische familieperiode. Maar hoe maak je die tijd met familie extra leuk? Door spelletjes te spelen natuurlijk! Wij hebben een heleboel inspiratie om je family time speciaal te maken. Je kan zelfs je eigen spellen maken. Kijk maar!

Spelen maar!

Spelen maar!

Slappe lach gegarandeerd: de goksok

Voorbereiding

Neem een grote kerstsok en stop ze vol met een tiental kleine, grappige items (kerstballen, decotakjes, personages uit de kerststal …). Sluit de sok af met een elastiek.

Het spel

Geef elke speler een blad papier en een pen of potlood. Laat de sok van speler naar speler rondgaan. Iedereen moet proberen om te achterhalen welke objecten in de sok zitten en z’n ideeën noteren op het papier.

Wie heeft gewonnen? Een item juist geraden = 1 punt. Wie de meeste punten heeft, die wint. En krijgt natuurlijk een klein cadeautje!

Tip: maak meerdere ‘sokken’ zodat het spel – en het plezier – nog wat langer kunnen duren.

Hilarische kerst-mime

Voorbereiding

Snij kleine stukjes uit stevig papier. Schrijf er woorden op die verband houden met het feest: kerstboom, kerstman, cadeau, kerststronk, open haard, laars, sok … En stop ze allemaal in een kerstmuts of een geschenkdoos. Neem er meteen ook een timer bij.

Het spel

Verdeel de gasten in 2 of 3 ploegen en combineer de verschillende generaties binnen elke ploeg . Bij elke beurt trekt de speler van een ploeg een woord uit de muts: hij/zij heeft 1 of 2 minuten (te kiezen naargelang de moeilijkheid) om aan de andere leden van zijn team het woord uit te beelden. Elk woord dat geraden wordt = 1 punt. Plezier en schaterlachen gegarandeerd!

Een bericht voor de kerstman

Het spel

De vrouw van de kerstman heeft een dringende boodschap die ze wilt doorgeven aan haar man! Beslis zelf wie van het gezelschap de kerstman is en zijn echtgenote. De boodschap moet langs elke speler passeren en wordt telkens in het oor van de volgende speler gefluisterd. Eenmaal de boodschap is aangekomen, mag de kerstman de boodschap luidop uitspreken. En zijn vrouw zal vaststellen dat haar boodschap enkele hilarische transformaties heeft ondergaan!

De boodschap

Maar wat zou de vrouw van de kerstman nu aan haar man willen vertellen?

  •  “Mijn liefste, je bent je zak op tafel vergeten! Wat gaan de arme kinderen nu doen zonder snoepjes, verrassingen en cadeautjes?”
  • “SOS! De elfen zijn aan het staken! Ze willen elke dag suikersterretjes, chocoladewortels en slangenpoeder op hun menu!”
  •  “De slee staat in panne, want de lichten zijn stuk. De elektricien-elf is op zoek naar noodsterren, maar ondertussen knagen de rendieren van verveling hun teugels kapot!”

Of maak zelf een grappige boodschap!

Hoedje op, hoedje af

De voorbereiding

Voorzie een kerstmuts, hoedje of feestelijk hoofddeksel voor nieuwjaar (afhankelijk van de gelegenheid).

Het spel

Iedereen moet een hoed of hoofddeksel dragen. Het doel is niet om de hoed tot het einde van het feest op te houden, maar dat niemand hem mag afzetten voor jij dat doet als gastheer of -vrouw. Laat het feest rustig z’n gang gaan, zodat iedereen afgeleid raakt. Op het juiste moment neem je subtiel je hoed af. Beetje bij beetje zullen de gasten die het opmerken hetzelfde doen. De laatste persoon die nog een hoed draagt, is de verliezer. En die moet dan natuurlijk een opdracht doen. Een leuk kerstlied zingen bijvoorbeeld?

Een boekje vol

Het idee

Schrijf een verhaal in een schrift of een mooi notitieboek, samen met de andere gasten. Alle leeftijden mogen deelnemen! Bepaal het onderwerp, zoek een titel en schrijf als begin een eerste paragraaf, pagina of hoofdstuk. Op de dag van het feest, geef je het boekje door, zodat elke gast er zijn eigen vervolg in kan schrijven. De kleinste gasten wisselen af met de volwassenen en de ideeën mogen alle kanten opgaan. Het zullen net de verrassende wendingen zijn die het verhaal mooi maken. Je zou het zelfs kunnen afdrukken als een leuk souvenir dat je het hele jaar lang kunt lezen en herlezen.

De variant

Iets korter en sneller: een gedicht of fabel van meerdere schrijvers, waarbij er eventueel ook getekend mag worden.

19/55

De ideale manier om foie gras te serveren.

Eten

Foie gras is een echte delicatesse. Je moet het wel op de juiste temperatuur serveren! Zet de foie gras een paar uur voor je gaat eten in de koelkast en neem ‘m eruit 15 minuten voor je opdient.

20/55

Oesters openmaken in 1, 2, 3.

Eten

Oesters: oh zo lekker! Maar oh zo moeilijk om open te maken. Gelukkig hebben wij een gouden tip! Laat ze een paar minuten weken in koud water met een scheutje azijn. Extra tip: oesters bewaar je tussen 5°C en 12°C.

21/55

Meerdere voorgerechten op het menu?

Eten

Dien altijd eerst koude voorgerechten op en daarna pas warme. Let er ook op dat je vlees altijd pas na vis geeft! Extra tip: serveer een minisoepje tussen de koude en warme voorgerechten.

22/55

Hoe zorg je ervoor dat je maag niet snel vol zit?

Eten

Drink een klein shotje eau de vie tussen het laatste voorgerecht en het hoofdgerecht, of tussen 2 hoofdgerechten. Want eau de vie stimuleert je maag en geeft je een leeg gevoel waardoor je ruimte krijgt om verder te eten. Ideaal wanneer je geen enkele hap wilt missen!

23/55

Welke wijn serveer je bij zeevruchten?

Drinken

Het lekkerste bij zeevruchten is witte wijn! En dan vooral een Alsace. Of een brut champagne. Mmm!

24/55

Zeevruchtenschotel volgens de regels van de kunst.

Eten

Bedek de bodem met crushed ice en voeg eventueel hier en daar wat zeewier toe. Leg de grootste zeevruchten in het midden van de schotel. Daarrond de middelgrote en als laatste de kleinste zeevruchten. De belangrijkste regel? Elke gast moet overal aan kunnen!

25/55

Zo maak je kabeljauw het best klaar.

Eten

Het delicate vlees van de kabeljauw kan je best in papillot koken of stomen. Of langs één kant bakken op het vel. Zo wordt hij lekker krokant! Kabeljauw smaakt zacht, dus vermijd te gekruide of pikante bijgerechten.

26/55

Zoveel manieren om zalm te maken!

Eten

In de pan of op de grill: aan één kant een kleine 10 minuten op middelhoog vuur, of heel snel aan beide kanten op hoge temperatuur. In de oven, als papillot of gestoomd? Gaat allemaal! Dan is 15 à 20 min genoeg.

27/55

De lekkerste manieren om zeetong te koken.

Eten

Zeetongfilet gebakken in boter of olijfolie is o-ver-heerlijk. Extra tip: plooi ‘m in 2 voor meer volume! Tong is ook lekker gepocheerd in een bouillon of gewoon in zout water met kruiden.

28/55

Benieuwd hoe je gele tonijn klaarmaakt?

Eten

Gaar de tonijn zo kort mogelijk. Zo behoud je alle smaak! Leg ‘m als steak op de grill, in de pan, in de oven of op de barbecue. Rauw vanbinnen is hij op z’n lekkerst!

29/55

Hoe maak je hindegebraad klaar?

Eten

Bak het gebraad eerst kort in de pan en doe het daarna een half uurtje in de oven omringd met wintergroenten. Je kan ook tournedos maken: snij sneetjes van 2-3 cm dik en bak 2-3 min aan elke kant. Vergeet niet het vlees 1 uur voor het koken uit de koelkast te halen!

30/55

Zo bereid je lende.

Eten

Dit rijpe vlees kan je klaarmaken op de grill, barbecue of in de pan. Bak het max. 2 tot 6 min aan elke kant. Zo houd je de binnenkant bleu of rosé én behoud je z’n unieke smaak. Haal het vlees 20 min op voorhand uit de verpakking.

31/55

Ooit al kapoenenbout gemaakt?

Eten

Zet hem 1 u in de oven, met een beetje olijfolie, krielaardappeltjes, jonge uien, look, tijm en een laurierblaadje. Tip: voeg een half glas water toe om te vermijden dat het vlees uitdroogt. Draai de bout tijdens het garen tweemaal om en overgiet hem met braadvocht. Volg het bot bij het snijden.

32/55

Bespaar tijd met butternut op het menu.

Eten

Je hoeft een butternut niet te schillen om ‘m klaar te maken. Goed afspoelen is voldoende! De schil mag je gewoon mee opeten.

33/55

Zorg voor de perfecte kaasplank!

Eten

Harde kazen gaan goed samen met vers fruit zoals druiven, vijgen, appels en peren. Zachtere kazen passen het best bij gedroogde vruchten. Extra tip: zet je plankje 30 minuten op voorhand klaar. De kazen worden er alleen maar beter van!

34/55

Welk brood past bij welke kaas?

Eten
  • Een baguette bij zachte kazen met een schimmelkorst
  • Vruchtenbrood (rozijnen, vijgen) bij blauwe schimmelkazen
  • Olijfbrood bij geitenkaas
  • Meergranenbrood bij harde kazen
  • Roggebrood bij kazen zoals Pas de Bleu of Roquefort TOI
35/55

Een thee- én een koffietip.

Drinken
  • Doe nooit kokend water bij groene of zwarte thee. Kies voor water dat bijna aan het kookpunt is en laat de thee dan 3 à 5 min trekken.
  • Een koffie uit de macchinetta of mokkapot heeft tijd nodig, maar is het helemaal waard. Zet ‘m op een middelhoog vuur en maak hem niet te sterk.
36/55

Dranken combineren: DO’s.

Drinken
  • Alles kan bij het aperitief: bubbels, wijn, bier, cider, cocktails…
  • Champagne? Kies brut bij het aperitief en een demi-sec bij het dessert.
  • Eén regel voor de wijnen: ga crescendo. Begin met een lichtere wijn en eindig met de meest krachtige en meest kwalitatieve wijn.        
37/55

Dranken combineren: DON'Ts.

Drinken
  • Een whisky on the rocks bij het aperitief? Dat kan, maar dan zijn de smaakpapillen wel wat verdoofd wanneer je aan de wijn begint.
  • Vermijd brut of extra brut bij het dessert, want de suiker doet het zuur smaken. Kies liever voor de ‘zoete’ versie.
38/55

De juiste temperatuur voor wijn: DO’s en DON'Ts.

Drinken

Je kan pas 100% van wijn genieten als je ‘m op de juiste temperatuur schenkt. Daarom hebben wij een handig overzichtje met een aantal do’s en don'ts.

Bekijk het overzicht

De juiste temperatuur voor al je wijnen

DO’s:

  • Wijn afkoelen of op temperatuur houden? Een ijsemmer met water en ijsblokjes volstaat.
  • Voor een perfect geserveerde rode wijn: een soepele wijn schenk je op 16 à 17°C, een wijn met veel tannines op 15 à 16°C, en een alcoholrijke wijn op 15°C.
  • Witte wijn op zijn lekkerst: een droge wijn verdraagt 9 à 11°C maar open je op 11 à 14°C. Een rijke, volle wijn tussen 11 en 14°C en zoete wijn tussen 10 en 13°C.
  • Een frisse schuimwijn kan je serveren tussen 9 en 11°C, maar een grote champagne vraagt 12 à 14°C.

DON'Ts:

  • Doe voldoende water in je ijsemmer: de fles moet voor 2/3 ondergedompeld zijn zodat de koude zich goed kan verspreiden.
  • Als je een rode wijn bij minder dan 15°C schenkt, komen zijn aroma’s niet vrij, en boven de 19°C domineert de alcohol te veel.
  • Wijn of champagne in de diepvriezer stoppen is nefast voor de aroma’s!
39/55

Champagne schenken met stijl doe je zo!

Drinken

Een fles champagne schenk je door ze bij de bodem vast te houden en niet bij de hals. Schenk uit in verschillende keren, zodat de bubbels kunnen zakken en je het glas voor 2/3 kunt vullen.

40/55

Lekker recept voor een gin-tonic zonder alcohol!

Drinken

Mix 50 ml Fluère met een premium tonic. Serveer on the rocks in een glas met een schijfje komkommer, versierd met een takje rozemarijn en wat granaatappelpitten.

41/55

Serveer je verschillende witte wijnen?

Drinken

Start dan met droge witte wijn, die iets frisser en zuurder is. Schenk pas daarna vollere witte wijnen, zoals houtgelagerde chardonnay of viognier.

42/55

Wijn overgieten in een karaf, decanteren of laten luchten?

Drinken

Het verschil? Een jonge wijn giet je over in een karaf of lucht je: je giet hem krachtig tegen de wanden van de karaf zodat de aroma’s vrijkomen. Een oudere wijn decanteer je: je giet hem voorzichtig in de karaf zodat eventueel bezinksel in de fles blijft.

43/55

Welke oesters kies jij?

Eten

Holle oesters smaken meer af, terwijl platte oesters subtieler van smaak zijn. Het kaliber wordt uitgedrukt in cijfers: hoe hoger het cijfer, hoe kleiner de oester (holle oesters) en hoe hoger het cijfer, hoe groter de oester (platte oesters). Met kaliber 3 maak je iedereen blij!

Bekijk de verschillende oesters
44/55

Hoeveel schaal- en schelpdieren per persoon?

Eten

Of je ze nu als voor- of als hoofdgerecht geeft, het is niet makkelijk om in te schatten hoeveel schaal- en schelpdieren je iedereen moet geven. Daarom geven wij je een handig overzicht!

Bekijk het nu
45/55

Zo kook je kreeft.

Eten

Haal de kreeft uit de koelkast en dompel hem met de kop eerst onder in kokend, gezouten water (1 kl zout per liter). Leg het deksel op de pot en laat je kreeft van 500 g 5 min koken. Voor een kreeft van 1 kg reken je 10 min.

46/55

De ideale manier om knolselder te maken.

Eten

Duw een hoge uitsteekring in de gebraden knolselder (nadat je er een hoedje hebt uitgesneden) om het vruchtvlees eruit te halen zonder hem te beschadigen. Zo doorboor je de schil niet. Verplaats de uitsteekring om zoveel mogelijk vruchtvlees uit de knolselder te halen.

47/55

Wil je graag een malse côte à l’os?

Eten

Wikkel ‘m dan na het bakken in aluminiumfolie en laat hem 15 min rusten. Zo wordt je vlees malser en krijgt het nog meer smaak.

48/55

Het geheim van een perfecte ganache.

Eten

Zorg ervoor dat hij niet meer vloeibaar is. Laat hem helemaal afkoelen voor je ‘m smeert!

49/55

Laat je kleine chefs mee helpen.

Kids

Koken is leuker met extra handen. En de kids zullen met plezier de handen uit de koksmouwen steken met deze leuke recepten! Keukentaken genoeg die ze zonder risico zelf kunnen doen. En die extra quality time is natuurlijk ook mooi meegenomen!

Bekijk de kids-recepten

Kaastruffels

Een supertruc! Meng 1 potje verse kaas met ongeveer 50 g geraspte parmigiano en maak er bolletjes van. Rol die nadien door verschillende gehakte garnituren zoals hazelnoten, verse kruiden, rozijnen …

Toastcupjes met zalm en ricotta

Opdracht voor de kids:

Gebruik kleine sneetjes toastbrood zonder korst en duw ze in muffinvormpjes. Meng 1 pot ricotta met 2 eitjes. Snijd de bieslook en 3 sneetjes gerookte zalm in kleine stukjes met een kinderschaar. Meng alles en doe het in de vormpjes.

Opdracht voor de ouders:

Zet deze kleine kunstwerkjes 20 min in een oven van 180°C, haal ze daarna uit de vormpjes en werk af met een paar takjes bieslook.

Mini-aperobrochettes

Heerlijk en makkelijk. Prik gewoon de volgende ingrediënten op satéstokjes priken:

  • blokjes mango, kaas en een sneetje gerookte eendenborst.
  • blokjes groene appel, rauwe zalm en kleine spinazieblaadjes.
  • blokjes ananas, avocado en grote scampi.
  • gedroogde abrikozen, blokjes salami en pecannoten
50/55

Win tijd bij de apero.

Apero

Hou het zo simpel en snel mogelijk op de dag van het feest. Zo win je veel tijd! Kies bijvoorbeeld voor stoofpotjes die je gewoon kunt opwarmen. Bovendien smaken die ook het lekkerst wanneer ze al een dag of twee van tevoren klaargemaakt zijn!

51/55

Breng variatie in je aperitiefhapjes.

Apero

Voor een evenwichtige apero, breng je er best wat variatie in. ‘t Is niet moeilijk en ‘t ziet er leuk uit! Wissel bladerdeeghapjes en hartige cake af met snoepgroentjes, olijven, zalm, koude soepjes, minibrochettes, wraprolletjes, hummus …

52/55

Geef je soep net dat tikkeltje extra.

Eten

Dat kan heel makkelijk met sneetjes gedroogde ham, takjes oregano en gemalen hazelnoten!

53/55

Zo maak je nestjes van zalm.

Eten

Rasp vastkokende aardappelen en breng ze op smaak met peper en zout. Verwarm 1 cm olie in een pan en laat stapeltjes van de geraspte aardappelen daarin bruinen. Druk goed aan met een spatel. Et voilà!

54/55

De ultieme tip voor een feestelijk scampigerecht.

Eten

Met een pak diepvriesscampi kan je wel honderd makkelijke voorgerechten verzinnen. Combineer ze bijvoorbeeld met kerstomaten en basilicum, of met groene asperges die je net al dente kookt. Overheerlijk!

55/55

Welke wijn past bij oesters?

Drinken

Oesters: lekker. Wijn: lekker. Maar hoe moet je die twee lekkere dingen combineren? Wij hebben een mooi overzicht voor je klaarstaan!

Bekijk het overzicht

Er zijn heel wat wijnen die bij oesters passen. Gelukkig! Kijk maar:

  • Een muscadet als frisse dorstlesser
  • Een riesling voor een fruitige toets
  • Een loirewijn voor z’n mineraalsmaak
  • Een chablis vanwege de rijke aroma’s
  • Een sancerre voor zijn boeket met citrustoetsen
  • Een champagne met fijne bubbels en
  • een uitzonderlijk karakter

Kom onze feestproducten proeven!

Om je te helpen kiezen tussen onze producten en wijnen, organiseren we op 13 en 14 december degustaties in onze winkels én geven onze experts je raad.

Bekijk de deelnemende winkels

Promo’s van de week

Elke week vind je hier onze feestelijke promo’s! Bekijk alle promo’s

* De aangegeven prijs (en ook de overeenkomstige prijs per eenheid) houdt rekening met de promotieaanbieding
** -50% korting op het totaal van 4 producten

Check ons nieuwe
e-zine.

Wil je graag superveel ideeën opdoen over versiering en recepten? Krijg je graag handige tips? Of wil je weten welke wijn je het best kiest? Laat je inspireren door ons e-zine!

Lees het e-zine

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je in op de Delhaize-nieuwsbrief of volg ons op:

Heb je een vraag of heb je hulp nodig?

Contacteer onze klantendienst via e-mail of telefoon
(gratis nummer, beschikbaar van maandag tot vrijdag van 8u tot 18u)